Τραυματισμοί αλά αθλητικά!

Ο τραυματισμός κατά την άθληση δεν είναι μια εύκολα αντιμετωπίσιμη υπόθεση. Έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας… τόσο ψυχολογικές όσο και σωματικές! Είναι τρομερά ψυχοφθόρο και εκνευριστικό να πρέπει να απέχουμε από την αγαπημένη μας αθλητική δραστηριότητα ή πολλές φορές ακόμα και από την εργασία μας αλλά και από τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις επειδή τραυματιστήκαμε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Παρόλο που μερικοί τραυματισμοί μοιάζουν αναπόφευκτοι, οι σωστές συνθήκες και η προσοχή στις λεπτομέρειες της προθέρμανσης, της αποθεραπείας και των διατάσεων βοηθούν στην αποφυγή τους.

Πρόληψη
Είτε γυμναζόμαστε υπό την επίβλεψη ενός προπονητή σε ατομική ή ομαδική προπόνηση, είτε έχουμε επιλέξει να αθλούμαστε μόνοι μας η πρόληψη των τραυματισμών απαιτεί προσεκτική αντιμετώπιση. Προσπαθούμε λοιπόν να ακολουθούμε κάποιες βασικές αρχές, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε πως η προπόνησή μας δεν θα έχει κάποιο τραυματισμό.

Η προθέρμανση είναι η α-πα-ραί-τη-τη! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αποτελεί το πρώτο αξίωμα για την πρόληψη των τραυματισμών. Η σωστή προθέρμανση περιλαμβάνει τρία έως εφτά λεπτά χαμηλής σε ένταση δραστηριότητας, η οποία ακολουθείται από μερικά λεπτά διατάσεων.

Διατάσεις. Οι διατάσεις κατά το ζέσταμα και κατά την αποθεραπεία βοηθούν στην πρόληψη των μυϊκών τραβηγμάτων και στραμπουληγμάτων και γενικά των πόνων και των ενοχλήσεων που μπορεί να συμβούν μετά την άσκηση.

Σταδιακή δυσκολία. Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσουμε την άσκηση αργά και να αυξήσουμε βαθμιαία σε ένταση αλλά και σε διάρκεια. Όσο πιο “αργά” αυξάνουμε τη δυσκολία (χρόνο, αντίσταση, βάρος) τόσο πιο βέβαιοι θα είμαστε πως δεν θα τραυματιστούμε.

Η κατάλληλη προετοιμασία. Για να είμαστε βέβαιοι πως θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς κινδύνους καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, για κάθε άθλημα, το οποίο θα είναι και το σωστό για το επίπεδο που βρίσκεστε (π.χ. βαράκια, αντιστάσεις, παπούτσια, επιγονατίδες κ.λπ.) για παράδειγμα ένα καλό ζευγάρι παπουτσιών για τρέξιμο ή επιγονατίδες για πατίνια. Βεβαιωθείτε ότι αυτά είναι σε καλή κατάσταση και είναι κατάλληλα για το επίπεδό σας. (πχ σκι για αρχάριους έναντι αυτού για προχωρημένους)

Ενυδάτωση! Το νερό είναι το καλύτερο ποτό για τα σπορ, και πρέπει να πίνουμε άφθονο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Αποφεύγουμε τις ακρότητες. Αν δεν έχουμε σκοπό να μας γράψουν στα ρεκόρ γκίνες και να μην έχουμε στη συνέχεια γκρίνιες (και) αλλά απλώς θέλουμε να κάνουμε ωραία και όμορφα την άσκησή μας προσπαθούμε να μην ασκούμαστε έξω όταν έχει πολλή ζέστη ή δυνατό κρύο. Ακόμα όμως και αν επιλέξουμε να το δοκιμάσουμε πρέπει να βεβαιωθούμε πως το ντύσιμό μας είναι κατάλληλο και δεν απειλούμαστε από θερμοπληξία ή κρυοπαγήματα.

Αποθεραπεία. Είναι κρίμα να έχουμε αφιερώσει χρόνο στην άσκηση και να τσιγκουνευόμαστε τον χρόνο της αποθεραπείας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλείπουμε τις διατάσεις μετά την άσκηση. Μειώνουμε την ένταση της δραστηριότητάς μας σταδιακά μέχρι να επανέλθει ο καρδιακός ρυθμός στο φυσιολογικό.

Αναγνώριση του τραύματος
Η σωματική άσκηση δεν πρέπει είναι επώδυνη, γιατί είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να συμβούν τραυματισμοί. Οι πιο συχνοί τραυματισμοί είναι εκείνοι που τους αποκαλούμε “τραυματισμοί από υπέρχρηση”, και είναι συνήθως αποτέλεσμα της προσπάθειας να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Μπορεί ένας μυϊκός πόνος ή μια ενόχληση να θεωρούνται φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας κάθε φορά που ξεκινάμε μια καινούργια δραστηριότητα ή όταν αυξάνουμε την ένταση ή τη διάρκεια της άσκησης. Ωστόσο σωστές διατάσεις κατά τη φάση της αποθεραπείας μπορεί να μας βοηθήσουν στην πρόληψη των μυϊκών πόνων της επόμενης μέρας. Απ’ την άλλη πλευρά πόνος στις αρθρώσεις και τους συνδέσμους είναι συνήθως αιτία ανησυχίας.

Κοινοί τύποι τραυματισμών

Τενοντίτιδα: Φλεγμονή των τενόντων που μπορεί να βλάψει την κίνηση της άρθρωσης και συνήθως προκαλείται από υπέρχρηση ή από ακατάλληλη τεχνική.
Διαστρέμματα: Ρήξεις στους συνδέσμους που ενώνουν τα οστά. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι αρθρώσεις στρέφονται ξαφνικά μ’ έναν αδέξιο τρόπο και με κάποια δύναμη.
Μυϊκά τραβήγματα και υπερεκτάσεις. Ρήξεις των τενόντων και των μυϊκών ινών που οφείλονται κυρίως σε ακατάλληλες διατάσεις.
Κάταγμα κοπώσεως: Ραγίσματα στην επιφάνεια του οστού, που υποδεικνύει τραύμα που απέχει ελάχιστα από το σπάσιμο.
Κατάγματα οστών: Κατάγματα στην σκελετό είναι συνήθως αντιληπτά εξαιτίας του έντονου πόνου και πάντοτε χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Ευτυχώς, πολλοί απ’ τους πιο συχνούς τραυματισμούς μπορεί να θεραπευτούν στο σπίτι αφότου βέβαια έχουμε αξιολογήσει τη σοβαρότητα του τραυματισμού και έχουμε βεβαιωθεί πως δεν απαιτείται ιατρική ή φυσικοθεραπευτική παρακολούθηση. Για στραμπουλήγματα και διαστρέμματα οι πιο συνήθεις συνιστώμενες οδηγίες μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με ανάπαυση και πάγο.

Πότε πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό ή φυσικοθεραπευτή;
Το ένστικτό μας συνήθως είναι καλός οδηγός και μας λέει πότε χρειαζόμαστε ιατρική βοήθεια.
Γενικότερα χρειαζόμαστε βοήθεια όταν:
– Ο πόνος είναι έντονος και επίμονος.
– Έχουμε τραυματισμό σε άρθρωση.
– Το τραύμα δεν θεραπεύεται σε λογικό χρόνο
– Έχουμε πυρετό από το τραύμα.

Στη Physionow διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία σε αθλητικούς τραυματισμούς. Έχουμε καθημερινή επαφή με επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές. Επενδύοντας στην προμήθεια του πλέον σύγχρονου εξοπλισμού, μπορούμε να εγγυηθούμε το μέγιστο δυνατό των αποτελεσμάτων. Εμείς εφαρμόζουμε τις καταλληλότερες τεχνικές φυσικοθεραπείας σε συνδυασμό με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, παρεμβαίνοντας στην πάσχουσα περιοχή άμεσα και αποτελεσματικά. Εσείς εξασφαλίζετε κλινική θεραπεία υψηλών προδιαγραφών, στο σπίτι σας.

Μιχάλης Σαμαράς
Φυσικοθεραπευτής

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία