Πώς να προστατευτούμε από τον Κορονοϊό

Τα δελτία ειδήσεων πλέον μιλάνε ολοένα και περισσότερο για τον Κορονοϊό, ο οποίος έχει ήδη φτάσει στην Ιταλία, και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι θέμα χρόνου να έρθει και στη χώρα μας. Πως μπορούμε όμως να προστατευτούμε από αυτόν; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπάρχουν κάποια μέτρα πρόληψης που μπορούμε να πάρουμε προκειμένου να προστατεύσουμε όσο μπορούμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας.

Πλένουμε συχνά τα χέρια μας

Όσο παρωχημένο και αν φαίνεται το πλύσιμο των χεριών αποτελεί το άλφα και το ωμέγα για την προστασία μας. Χρησιμοποιούμε σαπούνι και νερό και βεβαιωνόμαστε πως έχουν πλυθεί εξονυχιστικά κάθε σημείου των χεριών μας. Αφιερώνουμε τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα στο πλύσιμο των χεριών μας. Αν δεν υπάρχει ορατή βρωμιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια λοσιόν με βάση το οινόπνευμα.

Γιατί; Διότι αν ο ιός βρεθεί στα χέρια μας αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια, τότε το πλύσιμο των χεριών μας με σαπούνι και νερό ή το τρίψιμό τους με οινόπνευμα μπορεί να τον εξαλείψει.

Απλοί κανόνες αναπνευστικής υγιεινής

Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε καλύπτουμε το στόμα μας ή τη μύτη μας με τον αγκώνα μας ή ένα χαρτομάντηλο. Πετάμε αμέσως το χαρτομάντηλο σε ένα κλειστό κάδο και καθαρίζουμε τα χέρια μας με υγρομάντηλα που έχουν ως βάση το αλκοόλ ή με αντισηπτική λοσιόν. 

Γιατί; Διότι όταν καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη την ώρα που βήχουμε ή φτερνιζόμαστε εμποδίζουμε την εξάπλωση των μικροβίων και των ιών. Αντιθέτως αν φτερνιζόμαστε και βήχουμε στα χέρια μας είναι πιθανόν να μολύνουμε τα αντικείμενα ή τα άτομα που θα αγγίξουμε στη συνέχεια.

Κρατάμε τις αποστάσεις.

Όχι δεν πρόκειται για τη γνωστή πινακίδα που έχουν πίσω τους τα φορτηγά. Προσπαθούμε στην καθημερινότητά μας να διατηρούμε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου με τους συνανθρώπους μας. Ιδιαίτερα με εκείνους που βήχουν, φτερνίζονται και έχουν πυρετό.

Γιατί; Στην περίπτωση που κάποιος έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό βήξει ή φτερνιστεί αναδύονται από τις αναπνευστικές οδούς μικρά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό. Εάν βρισκόμαστε πολύ κοντά του, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τον εισπνεύσουμε.

Αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια μας, τη μύτη μας και το στόμα μας.

Γιατί; Επειδή τα χέρια μας που έχουν αγγίξει πολλές επιφάνειες μπορούν εύκολα να μολυνθούν από τον κορονοϊό. Μόλις αγγίξουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας με τα μολυσμένα χέρια μας αυτόματα μεταφέρουμε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό μας. Ενημερώνουμε τον γιατρό μας εάν έχουμε ταξιδέψει σε χώρες με κρούσματα κορονοϊού ή εάν έχουμε έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει πρόσφατα ταξιδέψει και έχει αναπνευστικά προβλήματα.  

Προσέχουμε τι τρώμε!

Καταναλώνουμε με σύνεση και προσοχή ζωικά προϊόντα (νωπό κρέας, γάλα) αμφιβόλου προέλευσης και προτιμούμε να τρώμε την τροφή μας καλά ψημένη.

Πηγαίνουμε αμέσως στο γιατρό μας

Γιατί; Είναι σημαντικό να αναζητάμε αμέσως ιατρική βοήθεια κάθε φορά που έχουμε κάποιο σύμπτωμα όπως πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, καθώς αυτό μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος ή σε άλλη σοβαρή κατάσταση. Φυσικά, αυτήν την εποχή αυτά τα συμπτώματα μπορούν να οφείλονται σε μια σειρά από αιτίες και ο κορονοϊός είναι μία από αυτές.

Καλά όλα αυτά θα αναρωτηθείτε. Όμως αρκούν; Σύμφωνα με τους ειδικούς η ψυχραιμία, η έγκυρη ενημέρωση, η ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς και η αποφυγή επαφής με πιθανό κρούσμα, θα συντελέσουν, ώστε να προφυλαχθούμε σωστά και υπεύθυνα από τον νέο κορονοϊό.

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία