Η φυσικοθεραπεία στο πλευρό των μαχητών καρκίνου!

Όπως όλοι έχουμε καταλάβει ο καρκίνος δεν είναι μία νόσος, αλλά ένα σύνολο 100 διαφορετικών ασθενειών. Πολλές από αυτές άλλοτε επιφέρουν τον θάνατο και άλλοτε επιβαρύνουν τον ασθενή με πολλά και σοβαρά προβλήματα που συχνά διαρκούν αρκετά χρόνια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η ιατρική έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και βοηθάει τους ασθενείς να παρατείνουν τη ζωή τους και να βελτιώσουν την ποιότητά της.  

Είναι ωστόσο απόλυτα φυσικό η επανένταξη των ασθενών αυτών στην καθημερινότητά τους να μην είναι εύκολη. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργίες σε διάφορα συστήματα του οργανισμού τους. Το αναπνευστικό σύστημα είναι ένα από αυτά, καθώς είναι σύνηθες είτε να τους κουράζει η αναπνοή τους είτε να έχουν πολλά πτύελα που τους δυσκολεύουν. Κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν θέματα στο μυοσκελετικό σύστημα, αφού μερικοί πάσχοντες δεν μπορούν καθόλου να κινηθούν ενώ σε άλλους η κίνηση πιθανόν να είναι αργότερη, με δυσκολίες και μπορεί και πόνο.

Δυστυχώς, ο πόνος είναι σύνηθες σύμπτωμα του καρκίνου και σε συνδυασμό με την κόπωση, επιτείνει την κακή ψυχολογική κατάσταση των ασθενών. Μερικές φορές δε, υπάρχουν οιδήματα σε μια περιοχή του σώματος, τα οποία δυσκολεύουν την κίνηση, προκαλούν δυσάρεστη αίσθηση και πόνο. Για παράδειγμα οι γυναίκες που έχουν χειρουργηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του μαστού, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με οίδημα στα χέρια.

Εδώ έρχεται ο φυσικοθεραπευτής, ο οποίος σύμφωνα με πολλές έρευνες μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο κλειδί σ’ όλο το θεραπευτικό ταξίδι του ασθενούς με καρκίνου, που ξεκινάει από τη στιγμή της διάγνωσης. Και όταν αναφέρομαι στο αρχικό στάδιο της διάγνωσης το κάνω, καθώς γνωρίζω πως είναι ζωτικής σημασίας η ενημέρωση και η υποστήριξη του ασθενούς από την αρχή. Να ξέρει και ο ίδιος πως θα έχει έναν πολύτιμο βοηθό στο δύσκολο αυτό ταξίδι του για να αντιμετωπίσει είτε μακροχρόνιες θεραπείες με χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες, και ίσως μεγάλα χειρουργεία. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε σωστά και τα συμπτώματα της ακινητοποίησης λόγω του πόνου όπως: απώλεια της φυσικής κατάστασης, μυϊκή ατροφία, δυσκαμψία αρθρώσεων και απώλεια μυϊκής μάζας. Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με την αναγκαία ενημέρωση σχετικά με τη θεραπευτική προσέγγιση, καθώς και με προληπτικό πρόγραμμα ασκήσεων για το αρχικό στάδιο.

Σύμφωνα με το Regional PAMs Forum on Cancer Services in Northern Ireland (1998) η φυσικοθεραπευτική μεσολάβηση σε ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Αναπνευστική φροντίδα: αντιμετώπιση δύσπνοιας, απομάκρυνση εκκρίσεων, ύγρανση και οξυγονοθεραπεία.
  • Θέσεις, κινήσεις, μηχανοθεραπείες, εναλλακτικές θεραπείες για ανακούφιση και έλεγχο του πόνου.
  • Εκπαίδευση του ασθενούς προκειμένου να προσαρμοσθεί στις νέες ανάγκες.
  • Ειδικές τεχνικές νευρολογικής αποκατάστασης.
  • Θεραπεία Λεμφοιδήματος.
  • Εκπαίδευση των ανθρώπων του περιβάλλοντος στον κατάλληλο χειρισμό των ασθενών.
  • Τεχνικές χαλάρωσης για ελάττωση του επιπέδου άγχους και στρες.
  • Κινησιοθεραπεία για βελτίωση της ελαστικότητας, της δύναμης, και λειτουργικότητας.

Δεν μπορεί να είναι άλλωστε τυχαίο, πως οι έρευνες που έχουν γίνει για το ρόλο της φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση του καρκίνου μαρτυρούν ότι οι ασθενείς αντιμετωπίζουν τη φυσικοθεραπεία ως ένα ελπιδοφόρο γεγονός. Έχουν διαπιστώσει και οι ίδιοι πως τους οδηγεί σε καλύτερη φυσική κατάσταση και αίσθηση ευεξίας, ενώ παράλληλα τους προσφέρει τη δυνατότητα να επιτύχουν ένα καλύτερο επίπεδο αυτοεξυπηρέτησης. Παράλληλα, ο καθορισμός ρεαλιστικών στόχων, ενισχύει την αυτοπεποίθηση τους σε στιγμές απελπισίας και μειωμένης ανεξαρτησίας. {McDonell & Shea (1993)}.

Ένας φυσικοθεραπευτής που σέβεται τη δουλειά του πρέπει να σκέφτεται πέρα από την ίδια την ασθένεια και πέρα από την αποκατάσταση του ασθενούς. Οφείλει να γνωρίζει πλήρως το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του πάσχοντα και να λαμβάνει υπόψη του την αλληλεπίδραση μεταξύ της φυσικής, ψυχολογικής, κοινωνικής, και επαγγελματικής ανάγκης της λειτουργικότητας. Έτσι θα μπορέσει να ενσωματώσει μέσα στη θεραπεία του και στοιχεία ψυχολογικής υποστήριξης, τα οποία θα βελτιώσουν τη διάθεση του ασθενούς και θα βοηθήσουν την πλήρη αποκατάστασή του. Ο φυσικοθεραπευτής είναι εκείνος που θα πείσει τον ασθενή να βάλει τα δυνατά του προκειμένου μαζί να αντιμετωπίσουν το τέρας που λέγεται καρκίνος.

Στη Physionow διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία σε ασθενείς που μάχονται τον καρκίνο. Είμαστε δίπλα τους σε κάθε στάδιο του δύσκολου αυτού αγώνα. Ταυτόχρονα, επενδύοντας στην προμήθεια του πλέον σύγχρονου εξοπλισμού, μπορούμε να εγγυηθούμε το μέγιστο δυνατό των αποτελεσμάτων. Εμείς εφαρμόζουμε τις καταλληλότερες τεχνικές φυσικοθεραπείας σε συνδυασμό με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, παρεμβαίνοντας στην πάσχουσα περιοχή άμεσα και αποτελεσματικά. Εσείς εξασφαλίζετε κλινική θεραπεία υψηλών προδιαγραφών, στο σπίτι σας.

 

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία