Οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι σοβαροί τραυματισμοί ή ακόμα και οι θάνατοι σε άτομα άνω των 65 ετών που οφείλονται σε πτώση είναι ένα σημαντικό ποσοστό. Συγκεκριμένα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, φτάνουν κάθε χρόνο τρία εκατομμύρια ηλικιωμένοι στα επείγοντα των νοσοκομείων έπειτα από πτώση. Οι περισσότεροι από αυτούς χρειάζονται νοσηλεία, ενώ κάθε 19 λεπτά ένας ηλικιωμένος πεθαίνει εξαιτίας μιας πτώσης και τις διάφορες επιπλοκές που θα παρουσιάσει λόγω αυτής.

Αν πιστεύατε πως στην Ευρώπη τα πράγματα είναι καλύτερα, μάλλον θα απογοητευτείτε… Περίπου τέσσερα εκατομμύρια Ευρωπαίοι μεταφέρονται ετησίως στα νοσοκομεία έπειτα από πτώση! Από αυτούς το ενάμιση εκατομμύριο νοσηλεύεται, ενώ οι 50.000 τελικά υποκύπτουν στα τραύματά τους. Σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα (τα λεγόμενα Greek Statistics), το 2030 οι 25 στους 100 Έλληνες θα είναι άνω των 65 ετών. Και το 2050, οι 34 στους 100 θα είναι άνω των 65 ετών. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό ρόλο αυτό θα παίζει σε έναν πληθυσμό που δυστυχώς… γερνάει!

Τι φταίει;

Όσο απίστευτο και αν φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε να αποφευχθεί η ελληνική αστεία παροιμία για το θέμα. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως περισσότερα από τα μισά ατυχήματα (50%-60%) συμβαίνουν μέσα στο σπίτι.
Και αν αναρωτιέστε τι άραγε προκαλεί την πτώση των ηλικιωμένων ατόμων… Θα πρέπει να ξέρετε πως οι «ένοχοι» είναι πολλοί. Πρώτα από όλα είναι οι βιολογικοί παράγοντες όπως κάποια πιθανά προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα, τα μειωμένα αντανακλαστικά, και η μη διατήρηση της ισορροπίας. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζουν η μείωση κάποιων λειτουργιών όπως ο προσανατολισμός, η όραση, η ακοή και η κινητικότητα λόγω της ηλικίας.
Στη συνέχεια έρχονται οι παθολογικοί παράγοντες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νευρολογικές διαταραχές και ψυχιατρικά προβλήματα. Ιδιαίτερα επιρρεπείς σε πτώσεις είναι οι ηλικιωμένοι με διαταραχές της καρδιακής λειτουργίας, καθώς και εκείνοι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Τέλος, μεγάλο μερίδιο ευθύνης στα περιστατικά πτώσεων σε ηλικιωμένα άτομα έχουν τα φάρμακα. Ιδιαίτερα τα διουρητικά, τα μυοχαλαρωτικά και τα αντιπερτασικά σκευάσματα ευθύνονται για διαταραχές της συγκέντρωσης και της ισορροπίας. Μάλιστα, η χρήση τεσσάρων ή περισσότερων φαρμάκων, γνωστή και ως πολυφαρμακία, αυξάνει σημαντικά την προδιάθεση των ηλικιωμένων για ατυχήματα, σύμφωνα με μελέτες.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Όπως στις περισσότερες ασθένειες έτσι και στις πτώσεις… η πρόληψη σώζει! Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει η άσκηση για ενδυνάμωση και διατάσεις των μυών. Με την άσκηση ο κίνδυνος μιας πτώσης μειώνεται κατά 23%, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Για να αποφύγουν τις πτώσεις οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να ρυθμίζουν σωστά τα φάρμακά τους και να βεβαιωθούν ότι φορούν τα σωστά γυαλιά. Θα πρέπει ακόμα να φροντίσουν και ο χώρος γύρω τους να είναι ασφαλής για αυτούς. Με ποιο τρόπο; Με το να σιγουρευτούμε πως ο φωτισμός είναι επαρκής σε όλο το σπίτι και με το να δημιουργήσουμε αντιολισθητικές συνθήκες σε μπάνιο και πατώματα. Επίσης όταν κρίνεται απαραίτητη να γίνεται η χρήση βοηθητικών συσκευών στήριξης.

Οι συνέπειες μια πτώσης

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ύστερα από κάποια πτώση ηλικιωμένου, ακόμα και δεν έχει υπάρξει κάποιο κάταγμα οστού, το άτομο έχει πληγεί ψυχολογικά. Έχει ανασφάλεια μήπως επαναληφθεί κάποιο ατύχημα με συνέπεια να περιορίζει τις δραστηριότητές του και να «κλείνεται στον εαυτό του».
Στη Physionow διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία αντιμετώπισης ατυχημάτων σε ηλικιωμένους. Συνεργαζόμαστε μαζί τους προκειμένου όχι μόνο να αποκατασταθεί η πάσχουσα περιοχή, αλλά κυρίως να ανακτήσουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση και να συνειδητοποιήσουν ότι δυναμώνοντας το σώμα τους δεν θα έχουν ποτέ παρόμοια προβλήματα. Και όλα αυτά με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό στην άνεση του σπιτιού τους.

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία