Οστικό οίδημα και θεραπεία Tecar

Τι ακριβώς είναι το οστικό οίδημα;

Με απλά λόγια πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός τραυματισμού σε οστό. Ο τραυματισμός θα μπορούσε να είναι είτε οξύς είτε χρόνιος σε μια περιοχή που επιβαρύνεται σε μικρή ένταση, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, ενώ ο πασχόντας υποφέρει στην περιοχή του τραυματισμού, στην ακτινογραφία δεν καταγράφεται κάποιο κάταγμα. Οι συγκεκριμένοι τραυματισμοί μπορούν να αναφερθούν και ως υπό-περιοστικά αιματώματα που παραμένουν για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά και ταλαιπωρούν σημαντικά τον ασθενή.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως με μια απλή ακτινογραφία δεν φαίνεται το οστικό οίδημα. Η διάγνωση είναι δυνατή μόνο με τη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας.

Σε κάποιες μάλιστα ειδικές περιπτώσεις συστήνεται και αρθρογράφημα και αξονική. Αυτό συμβαίνει προκειμένου να διαχωριστεί το τραυματικό οστικό οίδημα από παθήσεις που παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα, όπως η οστεονέκρωση και η μεταναστευτική οστεοπόρωση.

Η θεραπεία του οστικού οιδήματος

Αν και το οστικό οίδημα δεν είναι κάταγμα, η θεραπεία του πλησιάζει τον χρόνο ίασης ενός αντίστοιχου κατάγματος. Στην πρώτη φάση θα βοηθούσε η ακινητοποίηση της περιοχής και η παγοθεραπεία. Παράλληλα, μπορούν να χορηγηθούν αναλγητικά φάρμακα και αντιφλεγμονώδη που θα βοηθήσουν τον ασθενή να διαχειριστεί τον πόνο.

Πως βοηθάει η θεραπεία Tecar (Transfer Electricity, CApacitive, Resistive)

Πρόκειται για μια νέα –επαναστατική θα λέγαμε- στο χώρο της φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης. Και αυτό προκύπτει από εκτενείς μελέτες που διήρκησαν περισσότερα από είκοσι χρόνια στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Γιατί είναι επαναστατική; Επειδή επιταχύνει τις φυσιολογικές διαδικασίες του μεταβολισμού των κυττάρων. Από την πρώτη κιόλας συνεδρία μεταφέρει βιοσυμβατή ενέργεια -χωρίς ακτινοβολία- προκειμένου να μειώσει τη φλεγμονή και να προκαλέσει άμεση ανακούφιση στον πόνο. Και το πετυχαίνει!

Η θεραπεία με Tecar, σε αντίθεση με τις συσκευές διαθερμίας, βραχέων κυμάτων και μικροκυμάτων που απευθύνονταν κυρίως σε χρόνιες παθήσεις, θεραπεύει αποτελεσματικά τόσο χρόνιες παθήσεις όσο και οξείες και υποξείες.

Όλα αυτά επιτυγχάνονται χάρη στα ρεύματα μετακίνησης που βρίσκονται στους ιστούς με τη μορφή ιόντων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της της έλξης και της αποστροφής ηλεκτρικών φορτίων (485.000 φορές /δευτερόλεπτο).

Έτσι, μπορεί και μεταφέρεται στον ιστό η ενέργεια που εφαρμόζεται στο πεδίο, ενώ στο εσωτερικό προκαλούνται φυσικές ροές από ηλεκτρικά φορτία και παραγωγή μοριακών δονήσεων. Κατά συνέπεια, τα κύτταρα αυξάνουν το ενεργειακό δυναμικό τους, και παράλληλα ενεργοποιούν τους φυσικούς μηχανισμούς αναγέννησης και επούλωσης ακόμα και στους βαθύτερους ιστούς.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας Tecar στο οστικό οίδημα:

• Ταχεία αποκατάσταση σε λιγότερες συνεδρίες.

• Η μέθοδος Tecar είναι ανώδυνη. Αυτό οφείλεται και στη βίο-συμβατότητα αλλά και στο γεγονός πως η θεραπεία δεν είναι διεισδυτική θεραπεία. Ο φυσικοθεραπευτής δεν μεταφέρει εξωτερική ενέργεια με αποτέλεσμα, όχι μόνο να είναι εντελώς ανώδυνη, αλλά και να εκπλήσσει ευχάριστα τον ασθενή.

• Δεν εκπέμπει καμία ακτινοβολία και δεν έχει καμία παρενέργεια, οπότε θα τη χαρακτηρίζαμε και ακίνδυνη.

• Πρόκειται για μια απόλυτα εξειδικευμένη προσέγγιση, καθώς έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα με τον ιστό.

• Το αποτέλεσμα αφορά μόνο την περιοχή που γίνεται η εφαρμογή, καθώς το Tecar λειτουργεί ομοιόμορφα και σε βάθος, χωρίς απώλεια ενέργειας.

• Τέλος, άλλο ένα μεγάλο προτέρημα της συγκεκριμένης θεραπείας είναι πως μπορεί και να συνδυαστεί με άλλες.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο healthreport.gr

 

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία