Πάρεση προσωπικού νεύρου

Η πάρεση προσωπικού νεύρου είναι μία σχετικά σπάνια πάθηση που όμως είναι δυσβάσταχτη στα πάσχοντα άτομα έχοντας επιπτώσεις: λειτουργικές, ψυχικές, συναισθηματικές και κυρίως κοινωνικές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το πιο εμφανές σύμπτωμα της πάθησης μπορεί να μην χαρακτηρίζεται βαρύ από την ιατρική κοινότητα όμως είναι εκείνο που ενοχλεί περισσότερο τους πάσχοντες… Η πάρεση προσωπικού νεύρου δυσκολεύει τις εκφράσεις του προσώπου και κατά κάποιον τρόπο καταργεί το χαμόγελο!

Έτσι το πρώτο ζητούμενο είναι η ταχεία αποκατάστασή του, καθώς φαίνεται πως πρόκειται για μία δυσβάσταχτη κατάσταση για τον ασθενή τόσο λειτουργικά όσο και συναισθηματικά.

Στατιστικά, η επίπτωση της παράλυσης προσωπικού νεύρου τον περασμένο χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν 43,184, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται περί τις 1500 περιπτώσεις. Η συχνότητα της πάρεσης του προσωπικού νεύρου είναι 7 – 20/1000 άτομα, με ίδιο ποσοστό ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, ενώ ομάδες υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό, πρόσφατη λοίμωξη αναπνευστικού, διαβητικοί ασθενείς, ανοσοκατασταλμένοι, γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

 

Τι ακριβώς είναι η πάρεση προσωπικού νεύρου;

Πρόκειται για την προσωρινή παράλυση ενός (ή σπανιότερα και των δυο) προσωπικού νεύρου. Η παράλυση του Bell είναι μια ιδιοπαθής, οξεία μονομερής αδυναμία του προσώπου που εξελίσσεται ταχέως και είναι μέγιστη εντός δύο ημερών. Αποτελεί τη συχνότερη μορφή παράλυσης του προσωπικού νεύρου.

Γιατί συμβαίνει;

Η αιτιολογία είναι ακόμα άγνωστη, αν και ο συνηθισμένος παράγοντας λέγεται ότι είναι οι ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις. Άλλες φορές πιο σπάνια, η προσβολή γίνεται άμεσα από τους ίδιους τους παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως συμβαίνει με τον έρπητα ζωστήρα, τον ιό της παρωτίτιδας κ.λπ, και συχνότερα έμμεσα, όπως με την ενδοτοξίνη στη διφθερίτιδα.

Φυσικά υπάρχουν και τοξικά ή μεταβολικά αίτια όπως:

α) η έλλειψη βασικών βιταμινών, κυρίως του συμπλέγματος B και άλλων διαιτητικών παραγόντων

β) δηλητηριάσεις από βαριά μέταλλα (χαλκός, υδράργυρος, αρσενικό, χρυσός, μόλυβδο, αλουμίνιο) και από άλλες οργανικές ενώσεις

γ) ενδοκρινικές διαταραχές (σακχαρώδης διαβήτης)

δ) ανεπιθύμητες ενέργειες ορισμένων φαρμάκων (ισονιαζίδη, σουλφοναμίδες, θαλιδομίδη)

ε) ουραιμία

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χρόνια ωτίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, πιθανοί όγκοι ή και τραυματισμοί στο πρόσωπο ή το κρανίο. Επίσης έχουν ενοχοποιηθεί και χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή του αυτιού ή στις περί το προσωπικό νεύρο περιοχές.

Πότε μπορεί να συμβεί η πάρεση του προσωπικού νεύρου;

Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και φύλο, ωστόσο μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής υπάρχει σε άτομα ηλικίας από 20 έως 50 ετών. Προδιάθεση εμφανίζουν οι γυναίκες προς το τέλος της εγκυμοσύνης καθώς και οι διαβητικοί. Επίσης άλλες φορές μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα καθώς και σε εποχιακή έξαρση κυρίως όταν οι ασθενείς εκτίθενται σε ψυχρό ρεύμα αέρος.

Πως εκδηλώνεται;

Βασικά εκδηλώνεται με απώλεια της κινητικής λειτουργίας στο προσβεβλημένο ήμισυ του προσώπου. Μπορεί να συμβεί αιφνίδια, ενώ ο ασθενής αισθάνεται πόνο πίσω από το κεφάλι ή το πρόσωπο. Στη συνέχεια το στόμα του έλκεται προς την υγιή πλευρά. Η μυϊκή αδυναμία εκδηλώνεται μετά από τις αισθητικές διαταραχές. Η βλάβη μπορεί να επιδεινωθεί προοδευτικά και να γίνει μόνιμη μέσα σε 48 ώρες. Είναι πιθανό, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, τα παραπάνω συμπτώματα να συνοδεύονται από οίδημα πίσω από το αφτί, εμβοές και δυσκαμψία του αυχένα.

 

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα είναι η πτώση του φρυδιού και της γωνίας του στόματος, η απώλεια ρυτίδων στο μέτωπο και τα μάγουλα, πιθανή ανεξέλεγκτη σιελόρροια, ερυθρότητα και δάκρυα από το μάτι, αδυναμία του ασθενή να κλείσει το μάτι στην πάσχουσα περιοχή και αδυναμία του ασθενή να σφίξει το χείλος ή να διατηρήσει το φαγητό μέσα στο στόμα.

Εφόσον η παραπάνω κλινική εικόνα συνοδεύεται με διαταραχές και του ενδιάμεσου νεύρου, ο ασθενής έχει ελλιπή γεύση, μείωση έκκρισης σάλιου και δακρύων, καθώς και ακουστικές διαταραχές. Η εμφάνιση του πρόσωπού του παρουσιάζει έντονη ασυμμετρία και εκδηλώνεται περισσότερο στην προσπάθεια ομιλίας.

Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση

Στη Physionow διαθέτουμε πολύ μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση της πάρεσης προσωπικού νεύρου μέσω της φυσικοθεραπείας. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά χρησιμοποιούμε ένα θεραπευτικό σχήμα που αποτελείται από διάφορες μεθόδους, με επικρατέστερες την κινησιοθεραπεία, τη χρήση ηλεκτροθεραπείας και τη μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης.

Κινησιοθεραπεία

Στόχος του φυσικοθεραπευτή είναι αρχικά η ενεργοποίηση και στη συνέχεια η ενδυνάμωση των μυών του προσώπου που έχουν παραλύσει. Συνήθως οι ασκήσεις αποτελούν προσομοίωση των κινήσεων και των εκφράσεων του προσώπου, όπως χαμόγελο, σούφρωμα χειλιών, κλείσιμο ματιών, ανασήκωμα  βλεφάρων κλπ..

 

Ηλεκτροθεραπεία

Χρησιμοποιούνται ρεύματα ειδικής μορφής, τα οποία εφαρμόζονται στην πορεία του προσωπικού νεύρου, δίνοντας του ηλεκτρικά ερεθίσματα ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά. Φυσικά, υπάρχει η ανάγκη γνώσης και εξειδίκευσης για τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

 

Μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης

Με τη μέθοδο αυτή ο φυσικοθεραπευτής στοχεύει στην αποσυμφόρηση του προσώπου και του οστικού καναλιού από το οποίο διέρχεται το προσωπικό νεύρο, προκειμένου να μειωθεί το οίδημα. Συνήθως, οι τεχνικές λεμφικής μάλαξης ξεκινούν από το λαιμό και συνεχίζονται προς τα πάνω, στο πρόσωπο. Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στην παροχέτευση του καναλιού του προσωπικού νεύρου κοντά στο λιθοειδές οστό, για να μειωθεί η συμπίεση του και τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί. Υπάρχει η πιθανότητα να εφαρμοστεί και μάλαξη εσωτερικά του στόματος, καθώς και στα μάγουλα, τόσο στην προσβεβλημένη, όσο και στην υγιή πλευρά. Πολλές φορές συμπεριλαμβάνεται στη θεραπεία και η περιοχή του αυχένα.

 

Η εμπειρία της Physionow στην πάρεση προσωπικού νεύρου

Στη Physionow διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία στην ιδιαίτερη αυτή περίπτωση της πάρεσης του προσωπικού νεύρου. Επί σειρά ετών έχουμε αντιμετωπίσει και αποκαταστήσει με επιτυχία ασθενείς που υπέφεραν από παράλυση του προσωπικού νεύρου. Επενδύοντας στην προμήθεια του πλέον σύγχρονου εξοπλισμού, μπορούμε να εγγυηθούμε το μέγιστο δυνατό των αποτελεσμάτων. Εμείς εφαρμόζουμε τις καταλληλότερες τεχνικές φυσικοθεραπείας σε συνδυασμό με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, παρεμβαίνοντας στην πάσχουσα περιοχή άμεσα και αποτελεσματικά. Εσείς εξασφαλίζετε κλινική θεραπεία υψηλών προδιαγραφών, στο σπίτι σας.

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία