Κυστική Ίνωση

Η κυστική ίνωση (cystic fibrosis) είναι μια σπάνια εκ γενετής νόσος που κληρονομείται και από τους δύο γονείς. Αποτέλεσμα της κυστικής ίνωσης είναι ορισμένοι αδένες, και ιδιαίτερα οι αδένες στο εσωτερικό τοίχωμα των βρόγχων, να είναι ελαττωματικοί. Αντί να παράγουν τη φυσιολογική λεπτή βλέννα, οι βρογχικοί αδένες παράγουν ένα πυκνό, κολλώδες φλέγμα που φράζει τις αεροφόρους οδούς του οργανισμού και οδηγεί σε πνευμονικές λοιμώξεις.

Τα παιδιά που πάσχουν από κυστική ίνωση, συνήθως, είναι μικροκαμωμένα, ελλιποβαρή, δεν έχουν σωστή ανάπτυξη και υποφέρουν συχνά από επεισόδια διάρροιας, που εναλλάσσονται με επεισόδια δυσκοιλιότητας. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις ενδέχεται να φράξει εντελώς το έντερό τους ενώ τα κόπρανά τους να είναι λιπαρά και δύσοσμα. Για αυτά τα συμπτώματα ευθύνεται το γεγονός πως το πάγκρεας όσων πάσχουν από τη νόσο αδυνατεί να παράξει ορισμένα ένζυμα, που είναι ζωτικά για την πέψη.

Τα ένζυμα αυτά, υπό φυσιολογικές συνθήκες, διασπούν την τροφή για να απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Στα άτομα με έλλειψη αυτών των ενζύμων, η τροφή δεν χωνεύεται καλά, με αποτέλεσμα διάρροια και δύσοσμα κόπρανα. Το ότι το σώμα δεν απορροφά πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, οδηγεί στην κακή ανάπτυξη και κακή υγεία του πάσχοντα.

Άλλα συμπτώματα είναι η πρησμένη κοιλιά, τα ισχνά μέλη, η αναπνευστική δυσχέρεια, οι επανεμφανιζόμενες αναπνευστικές λοιμώξεις, η εμφάνιση πολύποδων στη μύτη και ο βήχας.

Η κυστική ίνωση είναι ανίατη, αλλά η πρώιμη ανίχνευσή της λιγοστεύει τις πιθανότητες μόνιμης βλάβης των πνευμόνων. Η διάγνωση μπορεί να γίνει με εξέταση ιδρώτα (η πιο αξιόπιστη εξέταση), αίματος ή κοπράνων. Οι αναπνευστικές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, μερικές φορές σε μορφή σπρέι για γρήγορη εισπνοή. Μια άλλη θεραπεία είναι η εισπνοή ενζύμων που βοηθούν στη διάλυση των εκκριμάτων των πνευμόνων. Τα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια χρειάζονται ειδική διατροφή, πλούσια σε λίπη και υδατάνθρακες, ενώ, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει προχωρημένη νόσος των πνευμόνων, η χορήγηση οξυγόνου, ειδικά τη νύχτα, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική. Σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί μεταμόσχευση πνεύμονα ή καρδιάς.

 

Φυσικοθεραπεία

 

Στα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια, η Φυσικοθεραπεία και οι αναπνευστικές ασκήσεις είναι απαραίτητες καθημερινά για να λύεται και να παροχετεύεται βλέννα από τους πνεύμονες. Ο ειδικός φυσικοθεραπευτής εφαρμόζει έναν ειδικό τρόπο φυσικοθεραπείας με σταθερά ελαφρά χτυπήματα στο στήθος, με αποτέλεσμα η βλέννα και τα πτύελα να εξωθηθούν προς τα έξω και να αποβληθούν από τον οργανισμό μέσω του βήχα. Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα – εκτός αν υπάρχει λοίμωξη στον θώρακα, οπότε απαιτούνται περισσότερες φορές.

Από κάποια στιγμή και μετά, την παραπάνω τεχνική θα μπορούν να εφαρμόσουν οι ίδιοι οι γονείς στα παιδιά τους, αφού ο φυσικοθεραπευτής τούς έχει δείξει τον ακριβή τρόπο εφαρμογής. Επιπλέον, είναι σημαντικό τα παιδιά να ασκούνται, να είναι ενεργά στα σπορ και τα παιχνίδια και να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη φυσική κατάσταση.

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία