Κακώσεις Μηνίσκου

Οι μηνίσκοι βρίσκονται στην περιφέρεια των αρθρικών επιφανειών των κονδύλων της κνήμης και στοχεύουν στο να βελτιώνουν την επαφή των κονδύλων της κνήμης με αυτούς του μηρού, αυξάνοντας έτσι τη σταθερότητα του γόνατος. Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω. Είναι ελαστικοί, ημισεληνοειδούς σχήματος και η σύστασή τους είναι ινοχόνδρινη.

Κάκωση στον μηνίσκο έχουμε όταν υπάρχει βλάβη είτε από τραυματισμό είτε από εκφυλιστικούς παράγοντες. Εκφυλιστικού χαρακτήρα κακώσεις μηνίσκου παρουσιάζονται συχνότερα σε ηλικιωμένους ανθρώπους, ενώ η παχυσαρκία μπορεί να αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα. Σε νεώτερες ηλικίες, η κάκωση μηνίσκου προκύπτει κυρίως από τραυματισμούς. Επανειλημμένες μικροκακώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ρήξη του ενός μηνίσκου. Ρήξη μηνίσκου μπορεί να συμβεί και από βίαιη στροφική κάκωση ενός από τους μηνίσκους. Το φαινόμενο εντοπίζεται συχνότερα στον έσω μηνίσκο διότι αυτός είναι που δέχεται τις μεγαλύτερες φορτίσεις κατά τη βάδιση.

Η κάκωση ενός από τους μηνίσκους προκαλεί σημαντικό πόνο στον ασθενή και δυσλειτουργία στο γόνατο. Το εύρος των κινήσεων περιορίζεται κατά πολύ ενώ πιθανό είναι το γόνατό του να παρουσιάσει πρήξιμο.

Αν οι κακώσεις του μηνίσκου είναι εκτεταμένες, τότε πιθανώς η χειρουργική αντιμετώπιση της βλάβης να είναι η μόνη λύση. Ωστόσο, για να αποδειχτεί η χειρουργική αντιμετώπιση επιτυχής είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί ένα μετεγχειρητικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, το οποίο θα συμβάλλει στην αποκατάσταση του ασθενούς.

Αν οι κακώσεις δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές, τότε μπορεί να εφαρμοστεί μία συντηρητική αγωγή που θα περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, παγοθεραπείες και πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Η φυσικοθεραπεία δύναται να αντιμετωπίσει τα βασικά συμπτώματα της πάθησης, να ανακουφίσει από τον πόνο και να ισχυροποιήσει το μυϊκό σύστημα του ασθενή.

Η Physionow εφαρμόζει τις καταλληλότερες τεχνικές φυσικοθεραπείας σε συνδυασμό με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, παρεμβαίνοντας στην πάσχουσα περιοχή άμεσα και αποτελεσματικά. Με τις υπηρεσίες κατ’ οίκον φυσικοθεραπείας Physionow, εξασφαλίζετε κλινική θεραπεία υψηλών προδιαγραφών, στο σπίτι σας.

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία