Θλάσεις Μυών

Με τον όρο μυϊκή θλάση (muscle strain) εννοούμε οποιονδήποτε τραυματισμό συμβαίνει στις ίνες ενός μυός. Οι θλάσεις συμβαίνουν συχνότερα στα σημεία που ενώνονται οι μύες με τους τένοντες και οι αθλητές είναι αυτοί που έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κάποια θλάση.

Η κατηγοριοποίηση των θλάσεων, ανάλογα με τη βαρύτητά τους, γίνεται σε 3 βαθμούς:

Οι θλάσεις 1ου βαθμού αναφέρονται σε διάταση (κάκωση) του μυός χωρίς ορατή ρήξη των μυϊκών ινών. Την ονομάζουμε επίσης και «τράβηγμα» και συνήθως ακολουθείται από κάποιο οίδημα στην περιοχή της θλάσης.

Στις θλάσεις 2ου βαθμού έχουμε ρήξη των μυϊκών ινών σε τμήμα του μυός. Στις συγκεκριμένες θλάσεις η ρήξη των ινών του μυός μπορεί να είναι μικρή ή εκτεταμένη, εξ ου και η αποκατάσταση μπορεί να διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση.

Η 3ου βαθμού θλάση είναι η ολική ρήξη του μυός.

Τα συμπτώματα των θλάσεων διαφέρουν ανάλογα με το βαθμό και μπορεί να είναι:

 

  • Ανικανότητα χρήσης του μυός
  • Παρατεταμένος πόνος
  • Πρήξιμο στο τραυματισμένο σημείο
  • Δυσκαμψία
  • Ευαισθησία στο σημείο της θλάσης

 

Θεραπεία

 

Οι 3ου βαθμού (και ορισμένες 2ου βαθμού) θλάσεις απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση για τη συρραφή του μυός. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις η προσέγγιση στην αντιμετώπιση των θλάσεων αφορά τη συντηρητική αγωγή, η οποία, τις πρώτες τουλάχιστον μέρες μετά τον τραυματισμό, περιλαμβάνει ξεκούραση και αποχή από αθλητικές δραστηριότητες, περίδεση του μυός με ελαστικό επίδεσμο, χρήση νάρθηκα ανάπαυσης, κρυοθεραπεία με πάγο ή κρύες κομπρέσες και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Τις επόμενες μέρες, και προκειμένου να υπάρξει επιτυχής και πλήρης αποκατάσταση, χρειάζεται εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία με ειδικό εξατομικευμένο ασκησιολόγιο. Στόχος είναι η ενδυνάμωση του μυός, η εξάλειψη του πόνου και του οιδήματος, η επαναφορά ολόκληρου του εύρους των κινήσεων του μυός και η αποκατάσταση της ελαστικότητάς του.

Σε αυτή τη φάση, ο Φυσικοθεραπευτής σας ενδεχομένως σας συστήσει να τοποθετείτε ζεστά επιθέματα στον τραυματισμένο μυ για να μειωθεί η δυσκαμψία του. Επίσης, η εφαρμογή θεραπευτικών μαλάξεων από τον φυσικοθεραπευτή μπορεί να είναι ευεργετική για την ταχύτερη αποκατάσταση του τραύματος.

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία