Αρθροπλαστική Γόνατος

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι ένα είδος χειρουργικής επέμβασης κατά την οποία αντικαθίσταται η άρθρωση του γόνατος με εμφυτεύματα (μεταλλικά/πλαστικά). Η επέμβαση πραγματοποιείται για να ανακουφιστεί ο πόνος που προκαλείται από καταπόνηση και φθορά του γόνατος και για να αυξηθεί η κινητικότητά του. Κατά την επέμβαση αφαιρούνται το κάτω μέρος του μηριαίου οστού και το άνω μέρος του κνημιαίου οστού και αντικαθίστανται από εμφυτεύματα. Υπάρχουν δύο τύποι αρθροπλαστικής γόνατος:

  1. Μερική αρθροπλαστική γόνατος όπου περιλαμβάνει αντικατάσταση ενός μέρους της άρθρωσης όπου υπάρχει φθορά.
  2. Ολική αρθροπλαστική γόνατος όπου έχουμε ουσιαστικά αντικατάσταση ολόκληρης της άρθρωσης με εμφυτεύματα

Μετεγχειρητική Αποκατάσταση

Η Φυσιοθεραπεία είναι κάτι που ο ασθενής θα πρέπει να αρχίσει πριν ακόμη μπει στο χειρουργείο. Στόχος είναι να μπουν οι βάσεις ώστε η μελλοντική συνεργασία μεταξύ ασθενούς και θεραπευτή να είναι η καλύτερη δυνατή, αφού η φυσιοθεραπεία θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για να θεωρηθεί επιτυχής η αντικατάσταση του γόνατος.

Αμέσως μετά την επέμβαση είναι σημαντικό να αρχίσει η φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση του ασθενούς, μέχρι τη στιγμή που θα φύγει από το νοσοκομείο- χρόνος που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 3 και 10 ημερών. Το πρόγραμμα αποκατάστασης φυσικά συνεχίζεται και μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Οι ασκήσεις σε αυτό το στάδιο έχουν ως στόχο την πρόληψη της θρομβοφλεβίτιδας και των πνευμονικών επιπλοκών. Μεταξύ άλλων, οι ασκήσεις που καλείται να εκτελέσει ο ασθενής και οι τεχνικές που εφαρμόζει ο θεραπευτής περιλαμβάνουν:

 

  • Ενεργητικές ασκήσεις της ποδοκνημικής
  • Ισομετρικές Συσπάσεις τετρακεφάλου
  • Κρυοθεραπεία
  • Πιεστική ελαστική επίδεση

 

Στόχος του φυσιοθεραπευτικού προγράμματος είναι η επανάκτηση της κινητικότητας, η ανακούφιση από τον πόνο και η εκπαίδευση του ασθενούς στην εξασφάλιση της λειτουργικότητας της νέας άρθρωσης. Εάν η συνεργασία ασθενούς-φυσικοθεραπευτή (πάντα υπό τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού) είναι καλή και λειτουργική, η αποκατάσταση μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα χαρίζοντας στον ασθενή μία απολύτως φυσιολογική ζωή.

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία