Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένας εκφυλιστικός τύπος αρθρίτιδας, που συνήθως προσβάλλει άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας στις αρθρώσεις που καταπονούνται περισσότερο σηκώνοντας το βάρος του σώματος, δηλαδή στα γόνατα και τα ισχία. Ειδικότερα στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, όπου ενώνονται το μηριαίο οστό με το οστό της κνήμης, μπορεί να υπάρχει φθορά του χόνδρου που τα εμποδίζει να τρίβονται μεταξύ τους, φθορά των μηνίσκων, των συνδέσμων ή των οστών.

Τα αίτια για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας γόνατος μπορεί να είναι:

 

  • τραυματισμός στην περιοχή σε νεαρή ηλικία
  • υπερβολική χρήση της άρθρωσης από αθλητές ή λόγω της φύσης της εργασίας κάποιου
  • η παχυσαρκία, που αναγκάζει το γόνατο να σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό

 

 

Τα περισσότερα άτομα άνω των εξήντα ετών πάσχουν από κάποιο βαθμό οστεοαρθρίτιδας και η συχνότητα στις γυναίκες, λόγω του φαινομένου της οστεοπόρωσης, είναι σχεδόν τριπλάσια απ’ ό,τι στους άνδρες. Εξαιτίας της πάχυνσης των άκρων των οστών, στα άκρα της άρθρωσης του γόνατος ενδέχεται να αναπτυχθούν οστέινα «αγκάθια», τα οστεόφυτα.

 

Το άτομο που έχει υποστεί οστεοαρθρίτιδα στην άρθρωση του γόνατος υποφέρει από:

 

  • έντονο πόνο
  • κριγμό και δυσκαμψία της άρθρωσης
  • πιθανό οίδημα
  • αδυναμία και συρρίκνωση των μυών που περιβάλλουν την άρθρωση σε περίπτωση που ο πόνος εμποδίζει την κίνηση του γόνατος

 

 

Ριζική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας δεν υπάρχει προς το παρόν. Ωστόσο, μπορεί να σημειωθεί ανακούφιση από τα συμπτώματα συνδυάζοντας ξεκούραση, αποφυγή ορθοστασίας, εφαρμογή θερμότητας, ψυχρότητας με παγοκύστες, και φυσικά η φυσικοθεραπεία, η οποία μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή στην ανακούφιση από τον πόνο και στη διατήρηση της κινητικότητας.

Εάν το πρόβλημα είναι αρκετά σημαντικό ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια φυσικοθεραπεία για ταχύτερη και καλύτερη αποκατάσταση.

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία