Χονδροπλαστική

χονδροπλαστική

Χονδροπλαστική γόνατος

Το γόνατο είναι λειτουργικά μία σύνθετη άρθρωση, η οποία δέχεται καθημερινά μεγάλη επιβάρυνση κι έτσι θεωρείται επιρρεπής σε τραυματισμούς. Οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου έχουν καταστεί συχνό φαινόμενο εξαιτίας του αυξημένου αριθμού ατόμων που ασχολούνται με τον αθλητισμό (σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο).
Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένας λείος ιστός που παρεμβάλλεται στις αρθρώσεις και προσφέρει στήριξη και προστασία κατά την κίνηση. Με την πάροδο του χρόνου ο χόνδρος υπόκειται σε φθορά, μειώνεται το πάχος του και τα οστά της άρθρωσης τρίβονται μεταξύ τους. Εφόσον το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, είναι πιθανό να εμφανιστεί εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα.

Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Το βασικό σύμπτωμα ενός τραυματισμένου γόνατος είναι ο πόνος και, εξαιτίας αυτού, η χωλότητα κατά τη βάδιση. Οι ακτινογραφίες, η Αξονική και Μαγνητική Τομογραφία αποτελούν τις απεικονιστικές εξετάσεις που θα επιβεβαιώσουν τις όποιες βλάβες έχει υποστεί ο αρθρικός χόνδρος.
Μία από τις λύσεις που επιλέγεται όλο και πιο συχνά από τους ορθοπεδικούς είναι η αντικατάσταση του μέρους που έχει υποστεί τραυματισμό με βιολογικά υλικά, μία επέμβαση που ονομάζεται χονδροπλαστική. Ο λόγος της επιλογής αυτής της μεθόδου είναι ότι τα υλικά που αντικαθιστούν την τραυματισμένη περιοχή προσομοιάζουν στις δομικές και μηχανικές ιδιότητες της άρθρωσης σε μεγάλο βαθμό.
Μετά την επέμβαση, ο ασθενής είναι σε θέση να ανταπεξέλθει τόσο στις καθημερινές του δραστηριότητες, όσο και στις αθλητικές του δραστηριότητες.

Αποκατάσταση μετά τη χονδροπλαστική

Μετά το χειρουργείο είναι απαραίτητη η ξεκούραση και να παραμείνει το πόδι ανυψωμένο για τις πρώτες 48 ώρες. Επίσης, στο ίδιο αυτό διάστημα, είναι απαραίτητο να τοποθετείται πάγος στο γόνατο ανά τακτά διαστήματα αλλά και να περιποιείται το τραύμα. Ο γιατρός σας πιθανόν να σας χορηγήσει κάποιο ισχυρό αντιφλεγμονώδες ώστε ο πόνος να είναι πιο υποφερτός.
Μετά τις πρώτες ημέρες όπου οι κινήσεις πρέπει να είναι περιορισμένες, ο φυσικοθεραπευτής θα καταρτίσει για εσάς ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα ασκήσεων με στόχο την ενδυνάμωση των μυών γύρω από την άρθρωση και την πλήρη λειτουργικότητα αυτής. Η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την πλήρη επάνοδο του ασθενούς στις δραστηριότητές του.

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία