Κάταγμα Ισχίου

Το ισχίο είναι άρθρωση ανάμεσα στο μηριαίο οστό και τη λεκάνη. Τα κατάγματα ισχίου γίνονται συνήθως στο μηριαίο οστό, κάτω ακριβώς από το στρογγυλό σημείο της άρθρωσης. Πλήττει κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας, προκαλώντας πρόβλημα τόσο στους ίδιους και τους συγγενείς του, όσο και στο σύστημα υγείας, αφού αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία εισαγωγής στα ορθοπεδικά τμήματα των νοσοκομείων.

Το κάταγμα στο ισχίο είναι συνήθως αποτέλεσμα πτώσης για τους ηλικιωμένους, που είναι πιο ευπαθείς λόγω οστικής ευθραστότητας. Τα κατάγματα ευθραστότητας μπορούν να πλήξουν επίσης τον καρπό, το χέρι, τη σπονδυλική στήλη, αλλά τα πιο σοβαρά συμβαίνουν στο ισχίο. Τα κατάγματα ισχίου είναι η συνηθέστερη αιτία θανάτου από ατύχημα στους ηλικιωμένους ανθρώπους – 20% πεθαίνουν μέσα σε τέσσερις μήνες και 30% σε ένα χρόνο. Το 50% των ατόμων που παθαίνουν κάταγμα ισχίου υφίστανται μακροπρόθεσμη δυσλειτουργία.

Φυσικοθεραπεία

Ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί ειδικές δεξιότητες και τεχνικές για να συμβάλει στην αποκατάσταση των ατόμων που έχουν υποστεί κατάγματα, σε όλα τα στάδια της θεραπείας τους.

Πριν από το χειρουργείο, κάνει μια λεπτομερή αξιολόγηση της πρότερης κατάστασης του ασθενή ως προς τη λειτουργικότητά του. Αυτό συμβάλει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού προγράμματος αποκατάστασης, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει το χρόνο νοσηλείας.

Η αποκατάσταση που ξεκινά άμεσα μετά το χειρουργείο, βοηθά στη βελτίωση της κινητικότητας, γι’ αυτό συστήνεται στους ασθενείς επίσκεψη από τον φυσικοθεραπευτή από την επόμενη κιόλας μέρα του χειρουργείου, ώστε να αρχίσει να γίνεται η όποια δυνατή παρέμβαση φυσικοθεραπείας σε καθημερινή βάση, μέχρι να πάρουν εξιτήριο.

Μετά την εξαγωγή από το νοσοκομείο η τακτική φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη κατ’ οίκον ή σε ειδικό χώρο για να ενδυναμωθεί το πόδι, η ισορροπία και η κινητικότητα, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία στον καλύτερο δυνατό βαθμό και να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών.

 

Η Physionow εφαρμόζει τις καταλληλότερες τεχνικές φυσικοθεραπείας σε συνδυασμό με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, παρεμβαίνοντας στην πάσχουσα περιοχή άμεσα και αποτελεσματικά. Με τις υπηρεσίες κατ’ οίκον φυσικοθεραπείας Physionow, εξασφαλίζετε κλινική θεραπεία υψηλών προδιαγραφών, στο σπίτι σας.

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία