Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης

Ως σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης ορίζουμε την παθολογική επαφή και προστριβή της μηριαίας κεφαλής με το χείλος της κοτύλης. Η προστριβή αυτή συμβαίνει είτε στην περίπτωση που η μηριαία κεφαλή έχει χάσει τη σφαιρικότητά της με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο χείλος της κοτύλης, είτε όταν η κοτύλη παρουσιάζει σημαντική αύξηση των ορίων του χείλους της ή αυξημένη οπίσθια κλίση. Στην πρώτη περίπτωση (απώλεια σφαιρικότητας μηριαίας κεφαλής) η μορφή της πρόσκρουσης ονομάζεται Cam και εντοπίζεται συνήθως σε νέους, άρρενες αθλητές. Στη δεύτερη περίπτωση η μορφή της πρόσκρουσης ονομάζεται Pincer και απαντάται συνήθως σε αθλήτριες μέσης ηλικίας.

Υπάρχουν φορές όπου οι δύο μορφές πρόσκρουσης μπορεί να συνυπάρχουν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα με φυσιολογική μορφολογία της άρθρωσης αλλά με υπερβολικό εύρος κίνησης.

Η πρόσκρουση της μηριαίας κεφαλής με το χείλος της κοτύλης έχει ως αποτέλεσμα τη φθορά του χόνδρου (επιχείλιου και αρθρικού) της άρθρωσης με αποτέλεσμα την πρόκληση πόνου στην περιοχή του ισχίου. Ο πόνος γίνεται οξύτερος όταν το ισχίο στρέφεται ή σε βαθύ κάθισμα. Επίσης, το σύνδρομο θεωρείται προδιαθεσιακός παράγοντας για την εμφάνιση αρθρίτιδας στο ισχίο.

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση, ακτινολογικό έλεγχο και μαγνητική τομογραφία. Όσο για τη θεραπεία, αυτή εξαρτάται από το αν πρόκειται για ήπια ή σοβαρή περίπτωση. Στις ήπιες περιπτώσεις η αγωγή είναι συντηρητική και περιλαμβάνει:

  • φαρμακευτική αγωγή (ενδεχομένως και σε ενέσιμη μορφή)
  • μείωση του επιπέδου δραστηριότητας
  • ασκήσεις ενδυνάμωσης βασικών μυϊκών ομάδων, όπως γλουτιαίων, οπίσθιων μηριαίων, προσαγωγέων, απαγωγέων μυών και τετρακέφαλου
  • φυσικοθεραπεία

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η χειρουργική αποκατάσταση είναι επιβεβλημένη – συνήθως με αρθροσκόπηση. Μετά τη χειρουργική επιδιόρθωση της βλάβης, απαιτείται ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και ειδικό ασκησιολόγιο προκειμένου ο ασθενής να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση και να αποφύγει τυχόν επιπλοκές.

Βασική είναι η θεραπεία με TECAR, που θεωρείται το μοναδικό μηχάνημα στο «οπλοστάσιο» του φυσικοθεραπευτή που μπορεί να προσφέρει σε βάθος θεραπεία της πάθησης.

Στη Physionow διαθέτουμε συσκευή TRC τελευταίας τεχνολογίας και πραγματικά με τη χρήση της έχουμε αλλάξει τις μεθόδους θεραπείας, όπως και το μέλλον της ίδιας της φυσικοθεραπείας. Συμβουλευτείτε μας σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία