Παραπληγίες

παραπληγία

Η παραπληγία είναι πάθηση, αποτέλεσμα κάκωσης του νωτιαίου μυελού της σπονδυλικής στήλης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κινητική δυσλειτουργία του ατόμου. Η βλάβη μπορεί να εντοπίζεται στην αυχενική, τη θωρακική ή την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ανάλογα με την έκταση και το σημείο της βλάβης, η κινητική δυσλειτουργία μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει πλήρης αδυναμία κίνησης των κάτω άκρων.
Οι κυριότερες αιτίες κάκωσης του νωτιαίου μυελού είναι τα τροχαία ατυχήματα, οι πτώσεις από μεγάλο ύψος και οι τραυματισμοί σε αθλητικές δραστηριότητες. Άλλες, πιο σπάνιες, αιτίες είναι οι όγκοι και διάφορες λοιμώξεις.
Υπάρχει ταξινόμηση των κακώσεων του νωτιαίου μυελού ανά επίπεδο με διαφορετικά συμπτώματα και διαφορετική θεραπεία για το καθένα.

Επιπλοκές ασθενών με παραπληγία – τετραπληγία

Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση για την υγεία του ασθενούς, η οποία ενδέχεται να παρουσιάσει επιπλοκές, όπως:

  • Οστεοπόρωση
  • Κατακλίσεις
  • Ατροφία μυών
  • Παραμόρφωση αρθρώσεων
  • Ουρολοιμώξεις
  • Διαταραχή θερμορύθμισης
  • Ορθοστατική υπόταση

Φυσικοθεραπευτική Αποκατάσταση

Εξαιτίας της ίδιας της φύσης της πάθησης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατακλίσεων και παραμορφώσεων των άκρων. Συνεπώς, η συχνή αλλαγή θέσης του ασθενούς στο κρεβάτι είναι ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσεχθεί κατά τη θεραπεία.
Στο αρχικό στάδιο της αποκατάστασης, ο φυσικοθεραπευτής εφαρμόζει παθητική κινητοποίηση των αρθρώσεων των άκρων και σταδιακά αρχίζει ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί διαρκώς την πορεία του ασθενούς και προσαρμόζει ανάλογα το πρόγραμμα αποκατάστασης.
Στόχοι της φυσικοθεραπείας είναι:

  • Η ενδυνάμωση των μυών στα άνω άκρα
  • Η εκπαίδευση στο να ισορροπεί σε καθιστή θέση
  • Η εκπαίδευση στη χρήση του αμαξιδίου και τη μεταφορά του ασθενούς από και προς αυτό

Επιπλέον, από την πρώτη κιόλας μέρας της θεραπείας ο ασθενής εκπαιδεύεται από τον φυσικοθεραπευτή στο να φροντίζει τον εαυτό του (πλύσιμο, ντύσιμο, τουαλέτα) και να αποφεύγει τους κινδύνους της κατάκλισης και της παραμόρφωσης.
Πρέπει να τονιστεί πως η φροντίδα ενός ανθρώπου με παραπληγία – τετραπληγία είναι μία σύνθετη υπόθεση που απαιτεί τη συνεργασία του ασθενούς, του περιβάλλοντός του, του ιατρού και του φυσικοθεραπευτή και, συχνά, ειδικού στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης.

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία