Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι φλεγμονή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που προκαλεί αδυναμία και προβλήματα στις αισθήσεις και την όραση. Το αίτιο που προκαλεί τη νόσο δεν είναι σαφές, ωστόσο, πιστεύεται πως πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται κατά των ίδιων του των ιστών, εν προκειμένω στο νευρικό σύστημα. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης είναι η καταστροφή της μυελίνης, ενός προστατευτικού μονωτικού έλυτρου που καλύπτει πολλά νεύρα στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό.
Η καταστροφή της μυελίνης έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταβιβαστούν φυσιολογικά ώσεις κατά μήκος των νεύρων προς και από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.
Η πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζεται με 3 διαφορετικούς τύπους: α. με επιδείνωση από την αρχή (πρωτοπαθής προϊούσα νόσος), β. με βαθμιαία επιδείνωση των συμπτωμάτων χωρίς ύφεση (χρόνια προϊούσα νόσος) και γ. με εξάρξεις και υφέσεις. Αυτή η τελευταία μορφή είναι και η συνηθέστερη, όπου τα συμπτώματα διαρκούν ημέρες ή εβδομάδες και μετά εξαφανίζονται για μήνες ή χρόνια.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της νόσου είναι ακανόνιστα και μπορούν να εμφανιστούν μεμονωμένα στα αρχικά στάδια και σε συνδυασμό όσο εξελίσσεται η νόσος. Ορισμένα από αυτά είναι:
- Επίμονη κόπωση και αδυναμία
- Μειωμένη όραση
- Μυρμηκίαση και μούδιασμα
- Αίσθημα βάρους σε πόδια ή/και χέρια
- Ασταθές βάδισμα και προβλήματα συντονισμού
- Μπερδεμένη, αργόσυρτη ομιλία
- Ίλιγγος
- Έλλειψη συγκέντρωσης
- Κατάθλιψη
- Επώδυνοι μυϊκοί σπασμοί
- Ακράτεια ούρων
- Στυτική δυσλειτουργία
- Μερική παράλυση
Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως το στρες, η ζέστη και η κούραση επιτείνουν τα συμπτώματα, ενώ, δεν είναι απαραίτητο τα παραπάνω συμπτώματα να εμφανιστούν σε όλους τους πάσχοντες.
Αντιμετώπιση
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ανίατη. Ωστόσο, τα συμπτώματά της μπορούν να ελεγχθούν, με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή. Φάρμακα όπως η ιντερφερόνη, τα κορτικοστεροειδή, η σιλδεναφίλη μπορούν να δώσουν λύσεις σε ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Αυτό όμως που πραγματικά μπορεί να παρέχει αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων (σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή) είναι η Φυσικοθεραπεία.
Ο εξειδικευμένος Φυσικοθεραπευτής μπορεί να διαμορφώσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων, το οποίο θα συμβάλει:
- στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του ασθενούς
- στην ενδυνάμωση και την αύξηση της ελαστικότητας του μυοσκελετικού του συστήματος
- στην αντιμετώπιση χρόνιων πόνων
- στη βελτίωση της ισορροπίας
- στη διόρθωση της στάσης του σώματος
- στη βελτίωση του προτύπου βάδισης έπειτα από Πελματογράφημα
Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής