Σύνδρομο Παγωμένου Ώμου

Το Σύνδρομο Παγωμένου Ώμου (ή συμφυτική φλεγμονή της κάψας του ώμου ή συμφυτική θυλακίτιδα) είναι μία πάθηση στην περιοχή του ώμου και χαρακτηρίζεται από αιφνίδιο ή χρόνιο πόνο, δυσκαμψία, και περιορισμό των κινήσεων της άρθρωσης του ώμου. Συνήθως, προσβάλλονται άτομα μέσης ηλικίας (άνω των 40-50 ετών) με τις γυναίκες να είναι περισσότερο ευάλωτες απ’ ό,τι οι άνδρες. Αποτέλεσμα της πάθησης είναι η μείωση της κινητικότητας του ώμου σε βαθμό που το άτομο να αδυνατεί να κάνει ακόμη και απλές καθημερινές εργασίες όπως να τρίψει τον αυχένα του, να χτενιστεί ή να φορέσει το σακάκι του. Ταυτόχρονα, αισθάνεται πόνο που επιτείνεται τις βραδινές ώρες.

 

Η πάθηση, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, έχει τρία στάδια εξέλιξης που, ωστόσο, οδηγούν στην αυτοθεραπεία:

 

 1. Μείωση του εύρους των κινήσεων της άρθρωσης και πόνο
 2. Δυσκαμψία στην περιοχή του ώμου και μόνιμο – αν και μειωμένο – πόνο
 3. Σταδιακή μείωση του πόνου και σταδιακή αποκατάσταση του εύρους των κινήσεων

 

Η διαδικασία αυτή έχει διάρκεια από 1 έως 2 χρόνια. Σε μερικές, ωστόσο, περιπτώσεις – κυρίως ηλικιωμένων ατόμων – μπορεί να υπάρξει δυσκινησία του ώμου ακόμη και μετά το πέρας των δύο ετών. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η «αγκύλωση» του ώμου μπορεί να είναι μόνιμη.

 

Ως προς τα αίτια εμφάνισης της πάθησης, αυτά μπορεί να είναι:

 

 • διαβήτης
 • εμφράγματα του μυοκαρδίου
 • εγκεφαλικά επεισόδια
 • παρατεταμένη ακινητοποίηση του ώμου
 • κάταγμα του μείζονος βραχιόνιου ογκώματος
 • ενδαρθρικός τραυματισμός του ώμου
 • τενοντίτιδα του Υπερακάνθιου ή του δικέφαλου βραχιόνιου τένοντα

 

Ως προς τη θεραπεία του Συνδρόμου – εκτός της χειρουργικής επέμβασης που συνιστάται μόνο σε περιπτώσεις με εξάρθρημα του ώμου ή κατάγματα στην άρθρωση – οι προτεινόμενες λύσεις είναι τρεις:

 

 • φαρμακευτική αγωγή
 • θεραπεία με υαλουρονικό νάτριο σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία
 • φυσικοθεραπεία

 

Η φυσικοθεραπεία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στους ασθενείς με παγωμένο ώμο είτε εφαρμόζεται από μόνη της, είτε συνδυαστικά με φάρμακα και υαλουρονικό νάτριο, είτε έπειτα από χειρουργική επέμβαση. Η φυσικοθεραπεία, και εφόσον η συνεργασία θεραπευτή και ασθενούς είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, δύναται να προσφέρει πλήρη αποκατάσταση των κινήσεων της άρθρωσης και πλήρη ανακούφιση από τον πόνο. Αν δε η φυσικοθεραπεία γίνεται εντατικά – ει δυνατόν σε καθημερινή βάση – ο χρόνος αποκατάστασης συρρικνώνεται στο ελάχιστο.

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία