Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Ο καρπός μας διατρέχεται από τρία κύρια νεύρα τα οποία ρυθμίζουν την αίσθηση και την κίνηση στα δάκτυλά μας. Το νεύρο που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο ακριανά, το λεγόμενο μεσαίο νεύρο, περνάει μέσα από ένα στενό σωλήνα, τον λεγόμενο καρπιαίο σωλήνα.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήναΤο νεύρο αυτό μπορεί να πρηστεί και να καταλήξει να πιέζεται μέσα στον καρπιαίο σωλήνα. Τότε κάνουμε λόγο για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το οποίο αναμενόμενα πλήττει περισσότερο όσους είναι χρήστες υπολογιστή. Λόγω των συμπτωμάτων που δίνει, ωστόσο, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συγχέεται κάποιες φορές με τενοντίτιδα ή αυχενικό σύνδρομο.

Τα συμπτώματα του καρπιαίου σωλήνα, που γίνονται πιο έντονα τη νύχτα, περιλαμβάνουν πόνο, μούδιασμα και πολλές φορές αίσθημα ηλεκτρικού ρεύματος στα τρία πρώτα δάχτυλα του χεριού. Η επιδείνωση του συνδρόμου μπορεί να επεκτείνει το αίσθημα του πόνου μέχρι τον ώμο ή να προκαλέσει ακόμη και μυϊκή ατονία στον καρπό.

Πέρα από την υπερχρησία, υπάρχουν κι άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν την εκδήλωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Το πέρας της ηλικίας μπορεί να παίξει ρόλο, καθώς επίσης και η κληρονομικότητα. Σε κάποιους ανθρώπους, ο καρπιαίος σωλήνας μπορεί να είναι από «κατασκευής» του, μικρότερος από το συνηθισμένο.

Ο τραυματισμός, καθώς και άλλες παθήσεις, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης και οι διαταραχές του θυρεοειδή, μπορούν επίσης να προκαλέσουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Στις γυναίκες το εν λόγω σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί και κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της κύησης.

Εφόσον γίνει σωστή διάγνωση, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει από απλή ξεκούραση και ανακούφιση με πάγο ή μασάζ μέχρι τοποθέτηση νάρθηκα και λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Αν το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί πολύ, σε βαθμό να υπάρχει αδυναμία στο χέρι, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

Στο χέρι σας είναι να προλάβετε εγκαίρως το πρόβλημα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα συμπτώματα. Με ειδικές τεχνικές και ασκήσεις που χρησιμοποιούμε στη Physionow, μπορούμε να παρέμβουμε στην πάσχουσα περιοχή για να αποσυμπιέσουμε το νεύρο και να αποκαταστήσουμε την κινητικότητα του χεριού, αποβάλλοντας τον πόνο και ενδυναμώνοντας το χέρι.

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία