Ινομυαλγία

Πρόκειται για μυϊκή διαταραχή που προκαλεί εκτεταμένο μυϊκό πόνο, ενοχλήσεις, δυσκαμψία και κούραση. Τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται συχνά και από ευαισθησία των μυών στην αφή. Η πάθηση είναι συνηθέστερη στις γυναίκες, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου στρες.

Η ινομυαλγία είναι μία πάθηση – μυστήριο, καθώς, δεν έχει ποτέ εντοπιστεί κάποια ορατή ανωμαλία στον ίδιο το μυ που πάσχει. Είναι δηλαδή μία από εκείνες τις παθήσεις που δεν έχουν εμφανή αιτία.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας αναπτύσσονται αργά, σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών. Το πρότυπο ανάπτυξης των συμπτωμάτων διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί να είναι:

1. μυϊκός πόνος στη βάση του κρανίου, στον αυχένα και στην ωμοπλάτη
2. μυϊκός πόνος στο επάνω μέρος της πλάτης, στο κεφάλι, στην κοιλιά, στο ισχίο και στους μηρούς

Συχνά, η ινομυαλγία, συνοδεύεται από πονοκεφάλους, κούραση, αγχώδεις διαταραχές, ταραγμένο ύπνο, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ακόμη και κατάθλιψη. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν αυξάνει το στρες.

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση της ινομυαλγίας βασίζεται στην καταγραφή των συμπτωμάτων και στη σωματική εξέταση. Άλλες εξετάσεις ενδέχεται να υποδειχθούν από τον θεράποντα γιατρό στον ασθενή, προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Για τη συγκεκριμένη πάθηση δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Ο θεράπων ιατρός ενδέχεται να χορηγήσει περιορισμένη δοσολογία αμιτριπτυλίνης, που έχει αποδειχτεί αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου που προκαλεί η ινομυαλγία ή να χορηγήσει τοπικό αναισθητικό σε ενέσιμη μορφή.
Ωστόσο, η πλέον ενδεδειγμένη αντιμετώπιση θεωρείται η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση και η άσκηση. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει:

  • τοπική εφαρμογή θερμότητας
  • θεραπεία με υπερήχους
  • λειτουργική μάλαξη

Επιπλέον, η τακτική άσκηση, είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση του μυϊκού τόνου και της ευλυγισίας. Ένας έμπειρος φυσικοθεραπευτής θα καταρτίσει για τον ασθενή το ιδανικό ασκησιολόγιο, ώστε να έχει ταχεία και πλήρη ανάρρωση.

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία