Στένωση του Μεσοσπονδύλιου Δίσκου καλείται η ελάττωση του χώρου στο σπονδυλικό κανάλι που έχει ως αποτέλεσμα τη συμπίεση και τον τραυματισμό της νευρικής ρίζας.
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι το βασικό ανατομικό στοιχείο που συνέχει δύο σπονδύλους πάνω στη σπονδυλική στήλη. Χάρη στον μεσοσπονδύλιο δίσκο υπάρχει κίνηση μεταξύ δύο σπονδύλων, λειτουργεί δηλαδή σαν ανατομικό αμορτισέρ. Ο δίσκος αποτελείται από έναν πυρήνα και έναν ινώδη δακτύλιο που περιβάλλει τον πυρήνα, ο οποίος απορροφά τους κραδασμούς. Βασικό συστατικό του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι το νερό (περίπου 90%), το οποίο μετά την ηλικία των 30 ετών αρχίζει και μειώνεται με αποτέλεσμα την αφυδάτωση του δίσκου.
Η καταστροφή στη δομή του μεσοσπονδύλιου δίσκου έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια των μηχανικών ιδιοτήτων και την αλλαγή της μορφής του. Πολλές φορές, ο πυρήνας του δίσκου ενδέχεται να στραφεί προς τα πίσω ή προς τα πλάγια με αποτέλεσμα τη δημιουργία κήλης στον μεσοσπονδύλιο δίσκο.
Άλλες αιτίες που προκαλούν στένωση σπονδύλου είναι:
- ο όγκος στη σπονδυλική στήλη
- η νόσος του Paget στα οστά
- η αχονδροπλασία
- η οστεοαρθρίτιδα
- ο τραυματισμός της περιοχής.
Συμπτώματα
Μπορεί κάποιος να έχει την πάθηση χωρίς να προκαλούνται συμπτώματα αλλά συνήθως, και ειδικά όταν ασκείται πίεση στον μηνιγγικό σάκο, τον νωτιαίο μυελό ή σε νευρικές ρίζες, εμφανίζονται τα παρακάτω συμπτώματα:
- πόνος
- αιμωδία (μούδιασμα)
- βελόνιασμα
- κάψιμο
- απώλεια ισορροπίας
- μυική αδυναμία
- παραισθησία
- πάρεση
- σεξουαλικές δυσλειτουργίες
- απώλεια ελέγχου της κύστης και του εντέρου
- ιππουριδική συνδρομή
Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν όταν ο ασθενής κάμψει τον κορμό του προς τα εμπρός ή όταν κάθεται, κι αυτό διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο αποσυμπιέζεται η πάσχουσα περιοχή.
Διάγνωση – Θεραπεία
Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση, λήψη λεπτομερούς ιστορικού, ακτινογραφίες, καθώς και αξονική και μαγνητική τομογραφία.
Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε χειρουργική είτε – συνηθέστερα – συντηρητική. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, παρακεταμόλη και γκαμπαπεντίνη), την τροποποίηση των δραστηριοτήτων του ασθενούς και φυσικοθεραπεία.
Το φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο την χαλάρωση των μυϊκών συσπάσεων, την ενδυνάμωση των μυών και τη βελτίωση της ελαστικότητάς τους. Ανάμεσα στις τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι:
- το θεραπευτικό μασάζ
- η αερόβια άσκηση
- η ηλεκροθεραπεία
- η χρήση ζεστών επιθεμάτων
- οι υπέρηχοι
- η θεραπεία με διαθερμίες
- η θεραπεία με TECAR
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πρόγραμμα που θα επιλεγεί εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης και τις ειδικές ανάγκες που κάθε ασθενής έχει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ο θεραπευτής που θα επιλεγεί να διαθέτει σχετική εμπειρία και γνώση της πάθησης ώστε να βοηθήσει αποτελεσματικά τον ασθενή. Στη Physionow είμαστε στη διάθεσή σας να σας κατατοπίσουμε σχετικά με το πως να αντιμετωπίσετε άμεσα το πρόβλημά σας.
Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής