Πες μου τι καιρό κάνει να σου πω πως νιώθεις

Ο οργανισμός αντιδρά και προσαρμόζεται διαφορετικά στις εποχές του χρόνου

Το σώμα μας, αυτός ο πολύπλοκος μηχανισμός, αντιδρά και προσαρμόζεται διαφορετικά στις εποχές του χρόνου. Σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία, ο οργανισμός μας διαθέτει ένα είδος βιοχημικού «ημερολογίου» το οποίο καταγράφει την εναλλαγή των εποχών.  Το ημερολόγιο αυτό λειτουργεί σε ετήσιο κύκλο, σε αντίθεση με το ημερήσιο μας βιολογικό ρολόι που δουλεύει σε κύκλο 24 ωρών. Ωστόσο και τα δύο βασίζουν τις μετρήσεις τους στο φως.   

 

Τα κύτταρα συντονίζονται με την εποχή

Συγκεκριμένα, μια παρέα από μερικές χιλιάδες κύτταρα συντονίζουν το βιοχημικό καλεντάρι και του δίνουν σήμα αν βρίσκονται σε καλοκαιρινή ή χειμερινή κατάσταση. Όσο η μέρα μεγαλώνει και το φως είναι πιο ισχυρό τα συγκεκριμένα κύτταρα μπαίνουν σε θερινή διάθεση, ενώ αντίθετα όταν το φως λιγοστεύει ενεργοποιούν τη… χειμερινή εκδοχή τους. 

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology” ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τους καθηγητές Άντριου Λάουντον και Ντέιβ Μπαρτ αντίστοιχα, η μελέτη έγινε εγκεφάλους προβάτων σε διαφορετικές εποχές του έτους. 

Τα 17.000 περίπου κύτταρα στον αδένα της υπόφυσης, που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, απελευθέρωναν διαφορετικές ορμόνες ανάλογα με την εποχή. Αν και η έρευνα έγινε σε πρόβατα, οι βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν πως κάτι αντίστοιχο προφανώς συμβαίνει σ’ όλα τα σπονδυλωτά ζώα – όπως και στον άνθρωπο. 

 

Η υγεία του ανθρώπινου οργανισμού επηρεάζεται άμεσα από την αλλαγή των εποχών

Μπορεί οι άνθρωποι να μην έχουν μια ειδική εποχή για ζευγάρωμα ή για χειμερία νάρκη, ωστόσο είναι αρκετές αυτές οι ενδείξεις που δείχνουν πως η υγεία του ανθρώπινου οργανισμού επηρεάζεται άμεσα από την αλλαγή των εποχών. Πείτε την αλήθεια. Το νιώθετε και εσείς έτσι δεν είναι; 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τα ανθρώπινα γονίδια που εμπλέκονται στην ανοσία, γίνονται πιο ενεργά, όταν κάνει κρύο. Κάτι που μπορεί μεν να διευκολύνει στην καταπολέμηση των χειμερινών λοιμώξεων, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να επιδεινώσει παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.

Στη Physionow μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις παθήσεις κάθε εποχής. Εμείς εφαρμόζουμε τις καταλληλότερες τεχνικές φυσικοθεραπείας σε συνδυασμό με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, παρεμβαίνοντας στην πάσχουσα περιοχή άμεσα και αποτελεσματικά. Εσείς εξασφαλίζετε κλινική θεραπεία υψηλών προδιαγραφών, στο σπίτι σας.

 

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία

Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη περιήγησή σας.. Περισσότερα
ΑΠΟΡΡΙΨΗΑΠΟΔΟΧΗ