Θάλασσα… Η Θεραπευτική

Το καλοκαίρι είναι εδώ και όταν σκεφτόμαστε καλοκαίρι, η πρώτη λέξη που μας έρχεται στο μυαλό είναι «θάλασσα». Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στο δίλημμα βουνό ή θάλασσα η συντριπτική πλειοψηφία θα προτιμήσει το δεύτερο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ;
Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «θαλασσοθεραπεία» ήταν ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, ο οποίος είχε κατανοήσει τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το θαλασσινό νερό για το ανθρώπινο σώμα.
Είναι αξιοσημείωτο πως υπάρχουν ιστορικά συγγράμματα ήδη από την εποχή του Ηρόδοτου και του Ευριπίδη, που αναφέρουν τη θαλασσοθεραπεία ως μέθοδο αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων.

Το θαλασσινό νερό:
• Περιέχει ζωτικά στοιχεία όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, ανόργανα άλατα και άλλα, τα οποία προσφέρουν αντιβιοτική και αντιβακτηριδιακή δράση, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Ταυτόχρονα ανοίγει τους πόρους του δέρματος ώστε να απορροφηθούν ευκολότερα όλα αυτά τα ευεργετικά στοιχεία ενώ την ίδια στιγμή αποβάλλονται οι τοξίνες.

• Έχοντας αντισηπτικές ιδιότητες, συμβάλλει στην επούλωση διάφορων δερματικών παθήσεων, θεραπεύει το κατεστραμμένο δέρμα, μειώνει τους ερεθισμούς και τις φλεγμονές και αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος.

• «Ανοίγει» τους πνεύμονές μας, βελτιώνοντας την αναπνευστική λειτουργία και δρώντας ευεργετικά σε παθήσεις όπως το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα, η ιγμορίτιδα και η βρογχίτιδα .

• Προσφέρει ψυχική ευεξία, καθώς μειώνει το στρες, μας ηρεμεί και μας χαλαρώνει και παράλληλα κερδίζουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

• Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, προάγοντας την καρδιαγγειακή υγεία.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Η κύρια άσκηση που μπορούμε να κάνουμε στη θάλασσα είναι φυσικά το κολύμπι. Το κολύμπι (πρόσθιο, ύπτιο ή ελεύθερο) είναι ίσως η ιδανικότερη άσκηση για όλους μας, και ταυτόχρονα γυμνάζει το σώμα μας στο σύνολό του, χωρίς να επικεντρώνεται μόνο σε κάποια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που συστήνεται ανεπιφύλακτα από τους φυσικοθεραπευτές ως επικουρικό του βασικού προγράμματος φυσικοθεραπειών, καθώς μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν υποστεί τραυματισμούς ή έχουν διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα, να ανακτήσουν τη δύναμή τους και να αυξήσουν το εύρος της κίνησής τους.

Πρόκειται για μια μορφή άσκησης, που εξαιτίας της άνωσης του θαλασσινού νερού, δεν καταπονεί τους μύες και τις αρθρώσεις μας.
Αν μάλιστα φοράμε και βατραχοπέδιλα, εξασφαλίζουμε τα μέγιστα αποτελέσματα στην εκγύμναση και σύσφιξη ιδιαιτέρως των γλουτών και των μηρών και ταυτόχρονα μας βοηθούν στη σωστή θέση του σώματος μέσα στο νερό.

• Τρέξιμο στην παραλία ή και μέσα στο νερό:
Εξαιτίας της αντίστασης του νερού αλλά και της άμμου όταν τρέχουμε, είναι κι αυτό μια πολύ καλή άσκηση ιδίως για τα πόδια μας. Μέσα στη θάλασσα τρέχουμε με το νερό μέχρι τη μέση μας περίπου.

• Jumping jacks :
Ή αλλιώς «ανοιγοκλείνω χέρια-πόδια», άλλη μια άσκηση που μπορεί να γίνει είτε στο νερό είτε στην παραλία. Ανοιγοκλείνουμε ταυτόχρονα τα πόδια μας (ως το άνοιγμα των ώμων) και τα χέρια μας μέχρι πάνω από το κεφάλι μας.

• Ποδήλατο μέσα στη θάλασσα:
Πολύ καλή άσκηση που γυμνάζει εκτός από τα πόδια και τους κοιλιακούς μας είναι το «ποδήλατο» , όπου κάνουμε κυκλικές κινήσεις με τα πόδια σα να κάνουμε πετάλι. Ταυτόχρονα μπορούμε να ανοιγοκλείνουμε τα χέρια μας με κλειστές παλάμες για περισσότερη αντίσταση στο νερό.

• Κολύμπι με μπάλα ή σανίδα:
Tέλος, άλλη μια πολύ καλή άσκηση για πόδια, κοιλιακούς και ραχιαίους είναι να κολυμπάμε χρησιμοποιώντας μόνο τα πόδια μας και να κρατάμε στα τεντωμένα μπροστά χέρια μας μια μπάλα ή μια μικρή σανίδα θαλάσσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε άσκηση πρέπει να γίνεται ένα τρίωρο μετά από την κατανάλωση φαγητού, να φοράμε πάντα αντηλιακό και καπέλο και να φροντίζουμε για την ενυδάτωσή μας πίνοντας άφθονο νερό.

Η θάλασσα είναι ένας σπουδαίος φυσικός σύμμαχος της φυσικοθεραπείας. Είναι, όμως, σημαντικό πριν από οποιαδήποτε άσκηση στο νερό ή την παραλία, να έχουμε συμβουλευθεί τον φυσικοθεραπευτή μας, ώστε να είμαστε σίγουροι πως δε θα επιβαρύνει κάποιο τραυματισμό ή πάθηση που προϋπήρχε. Έτσι, θάλασσα και φυσικοθεραπείες μαζί, μπορούν να μας προσφέρουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

Μιχάλης Σαμαράς
Φυσικοθεραπευτής
www.physionow.gr

Σαμαράς Μιχάλης
Φυσικοθεραπευτής

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία